Als je een foto opzoekt van een typische man of vrouw 30 jaar geleden, kan je zien dat er een hoop is veranderd. Naast een andere kledingstijl, zijn er ook andere soort kapsels. Mode is iets wat erg divers is en ook snel verandert. Zo wordt er nu veel gebruik gemaakt van producten zoals een haarmousse, terwijl dat vroeger misschien veel minder het geval was. Ook zijn er elk jaar wel weer verschillende kledingstukken die op dat moment hip zijn, terwijl dat jaren eerder misschien nooit gedragen werd. Om een zo goed mogelijk beeld te schetsen van de verschillende stijlen in de afgelopen decennia, zal dit artikel er een aantal op een rijtje zetten.

Jaren ‘70

In de jaren ’70 werd de modewereld vooral geïnspireerd door broeken met wijde pijpen, schoudervullingen, pastelkleuren en kledingstukken die meer casual waren. Een T-shirt werd voorheen niet gezien als een volwaardig kledingstuk, maar vanaf de jaren ’70 leek dit wel te kunnen. Qua haarstijlen vulde dit vaak het hippie beeld aan met een bloemenkrans is het haar. Ook opsteekkapsels waren erg populair in deze tijd, waarbij de voorste plukken van het haar werden opgestoken.

 

Jaren ‘80

In de jaren ’80 stond het minimalisme centraal. Er werd weinig gebruik gemaakt van accessoires en de kleding werd ineens een stuk zakelijker. Blazers waren een item dat iedereen wel in zijn kast had hangen en sommige maakten de minimalistische outfit af met een felle lippenstift. De haarstijlen die het meest werden gezien waren onder andere een kuif, een nekmatje en veel kleur. Voor zo’n kuif was dan ook een hoop volume spray nodig om het omhoog te houden.

 

Jaren ‘90

Als laatste droeg men in de jaren ’90 een stuk stoerdere kleding. Er werd meer gebruik gemaakt van abstracte motiefjes en accessoires zoals bandana’s werden uit de kast getrokken. Ook de klassieke beenwarmers waren veel te zien in deze tijd, die gecombineerd werden met tuinbroeken, spijkerjacks en een panterprint legging. Aan kleur en printjes was dus zeker geen tekort. De kuiven verdwenen en er werd ruimte gemaakt voor de iets rustigere haarstijlen. Het welbekende ‘Rachel’ kapsel en het gebruik maken van een wafeltang werd in deze tijd veel gezien.